11 Nisan 2012 Çarşamba

C# 'da Form Kontrolünün Özellikleri


Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda form kontrolünün özelliklerini inceleyeceğiz. Bilgisayarınızda bir tane windows form application açtığınızda Visual Studio projemize otomatik olarak bir tane Form atar. Projemizde bir çok form bulanabilir. İçerisinde bir çok özellik, metod ve event'i mevcutur. Şimdi bu özelliklerinin bazılarını inceleyelim. 

AcceptButton : Bu özellik , ENTER tuşuna basınca hangi düğmenin işlem yapması gerektiğini belirler.  Yani formumuzdaki varsayılan giriş butonudur. Burada varolan butonlardan biri seçilir.

AllowDrop : Bu özellik ile formun üzerine mouse ile sürükle-bırak işlemi yapılıp yapılamayacağı ayarlanır. True-False değer alır.

AutoScaleMode : Bu özellik ile , ekran çözünürlüğü değiştiği zaman , formun veya control'un hangi özelliğinin bu çözünürlüğe göre ayarlanacağını belirtir.

AutoScroll : Bu özellik ile , formun içindeki nesneler , ekranın görünebilir alanından daha büyük ise otomatik olarak bir scrollbar eklenip eklenmeyeceğini ayarlamaya yarar. Varsayılan hali false'dur.

AutoScrollMargin : Bu özellik ile formumuzdaki "ScrollBar" ların genişliğini ve yüksekliğini ayarlarız.

AutoScrollMinSize : Bu özellik ile formumuzdaki "ScrollBar" ların genişliğini ve yüksekliğini minimum değerinde kullanabiliriz.

AutoSize : Formun içindeki kontrollere göre otomatik olarak boyutunun ayarlanacağı özelliktir.

BackGroundImage : Formumuzun arka planında resimini bir reim yolu göstererek değiştirebiliriz.

BackGroundImageLayout : Arka plan resminin formda görünme şeklini belirleriz. 
None, Tile, Center, Stretch, Zoom özellikleri mevcuttur. Varsayılan değer olarak Tile gelir.

CancelButton : Bu özellik, ESC tuşuna basınca hangi düğmenin işlemesini istiyorsak onu belirtiriz.

ContextMenuStrip: Formun üzerinde sağ tıklayınca gösterilecek menünün seçildiği özelliktir.

ControlBox : Formun sağ üst köşesindeki Kapat - Küçült - Büyült düğmelerinin kapatılıp açıldığı özelliktir.

Cursor : Formun üzerindeki mouse simgesinin ayarlandığı özelliktir. Birçok mouse simgesi var. Bir gözatmanızı tavsiye ederim. Mutlaka işinize yarayacaktır.

Enabled : Bu özellik ile formun kullanıcı tarafından kullanılıp kullanılmayacağı , form üzerindeki elemanların aktif olup olmayacağı belirlenir.

Font : Bu özellik ile formun üzerine eklenen elemanların yazı tipi özellikleri ayarlanır.

ForeColor : Bu özellik ile formun üzerinde elemanların yazı rengi ayarlanır.

FormBorderStyle : Bu özellik işinize çok yarayacaktır. Formun kenarları ayarlanır. Varsayılan olarak none 'dır. Fakat eğer formunuzun boyutunun değiştirilememesini istiyorsanız Fixed kullanmalısınız. Bir güzel özellik daha eğer Formunuzun cevaplanmadan geçilmemesini istiyorsanız FixedDialog kullanmalısınız.

HelpButton : Başlık çubuğunda Yardım düğmesinin gösterilip gösterilmeyeceği ayarlanır.
Icon : Formun başlığında sol üst köşede gösterilecek olan resim ayarlanır. Bu özellik ile sadece formun Icon özelliği ayarlanır programın değil.

Is MDI Container : Öncelikler MDI (Multiple Document Interface) kavramını açalım. Çoklu form arayüzü demektir. True olursa ben Formum içinde başka bir form açabilirim arkadaşlar. Ve benim ana formum Parent Form, ana formun içinde açtığım from ise Child Form olur. Aslına bakarsanız bu özellik true olduğunda Visual Studio otomatik olarak içine bir adet Container kontrolü atar. Bu Container kontrolü sayesinde bir çok form ile çalışılabilir.

Language : Bu özellik ile formumuzun dil seçeneğini seçeriz. Varsayılan olarak Default seçeneği mevcuttur arkadaşlar. Default durumunda Formun dilini sistemin dilinden alır.

Localizable : Bu özellik ile yukarıda Language özelliği ortak çalışmaktadır. Eğer birden fazla dil seçeneği olan bir program yapıyorsak ve nesnelerimizin diğer dil seçeneklerini uğraşmadan ayarlamak istiyorsak bu özellik true olmalı. Bir başka program aracılığı ile orjinal program dosyası üzerinde değişiklik yapmadan formumuzun dil seçeneğini değiştirebiliriz. Bu kullanacağımız program hakkında ileride bahsedeceğim.

Location : Formumuzun ekranın sol üst köşesinden itibaren ekranın neresinde açılavağını belirler.

Locked : Bu özellik Formunuzun hem Location olarak hem de Formunuzu Drop yani sürükleme özelliği olarak değiştirilemez kılar. Bu özellik true ise Formunuzu taşıyamazsınız ve Formunuzun boyutlarını değiştiremezsiniz.

MainMenuStrip : Bu özellik ile , formumuzda gösterilecek ana menü özelliği ayarlanmaktadır.

MaximizeBox : Sol üst köşede görülen büyült düğmesinin görünüp görünmeyeceğini ayarlar.

MaximumSize : Formumuzun alabileceği maksimum büyüklüğü ayarlamamıza yarar.kullanıcı formu ne kadar büyültmek isterse istesin bizim verdiğimiz değerden büyük bir değer alamaz.

MinimizeBox : Formun sol üst köşesinde yer alan küçült düğmesinin görünüp görünmeyeceği ayarlar

MinimumSize : Formun alabileceği en küçük boyut değerini ayarlar

Opacity : Formumuzun saydamlığını ayarlar. Yüzde(%) bir değer ister. 100% tam görünür, 0% görünmez anlamına gelir.

Padding : Forma eklenen kontroller arasında ne kadar boşluk olması gerektiğini ayarlar

RightoLeft : Sağdan sola yazılan (RTL - rigth to left languages) diller vardır. Orneğin Arapça. Bu diller için eklenmiş bir özelliktir. True olursa Form'un yapısını sağdan sola, soldan da sağa alır. Nasıl mı? Örneğin sol üstteki formun textini sağa üste, sağ üstteki MaximizeBox 'ı da sol üste alır.

RightToLeftLayout : Bu özellik de yukarıdaki özellikler benzerdir. Farkı ise "Layout" (düzenlemek) kelimesinden de anlaşılacağı üzere formun içine atılan kontrolleri "default position" olarak sağdan başlamak üzere atar. Bu özellik de true-false değer alır.

ShowIcon: Başlık çubuğunda icon 'un gösterilip gösterilmeyeceğini ayarlar. Bu özellik de true-false değer alır.

ShowInTaskBar : Uygulamamızın, görev çubuğunda görünüp görünmeyeceğini ayarlar. Bu özellik de true-false değer alır.

Size: Formun boyutlarını ayarlar. Float tipindedir. Pixel birimindedir.

StartPosition: Formumuz Load olduğunda ekranın neresinde açılacağıdır.
Manuel, CenterScreen, WindowsDefaultLocation, WindowsDefaultBounds, CenterParent

Text : Formun sağ üstteki ikonun yanındaki texti değiştirir. Bu değer varsayılan olarak Form1 'dir. Fakat formun adını değiştirmez. Formun adı yine Form1 kalır.

TopMost : Form açıldığında başka form varsa, diğer tüm formların üzerinde gözüküp gözükmeyeceğin ayarlar. Formumuz kapatılmadan diğer form gözükmez. Varsayılan olarak tabi ki false 'dur. 

WindowsState : Formumuzun tam ekran veya normal boyutlarında mı gösterileceğini ayarlar. 
Normal, Minimized, Maximized özellikleri mevcuttur.

1 yorum:

  1. Detaylı bir şekilde görmek isteyenler olursa beklerim :)
    https://www.ebubekirbastama.com/2023/04/c-net-coreda-form-ozellikleri-ve.html

    YanıtlaSil