28 Nisan 2012 Cumartesi

MS SQL 'de User Defined Functions-(1) Scalar Valued Functions

Merhaba arkadaşlar.
"User Defined Functions" lardan ilki "Scalar" fonksiyonlarını inceleyeceğiz. "User Defined Functions" Giriş makalemde genel olarak fonksiyonlardan bahsetmiştik. Fonksiyonların birer veritabanı nesneleri olduğundan, bu yüzden DDL ile (create, alter, drop) yönetildiğinden. Geriye mutlaka değer döndürdüklerinden, bu sebeple "return" ve "returns" anahtar sözcüklerini kullanmamız gerektiğinden söz etmiştik. Bu hatırlatmalardan  sonra "Scalar" fonksiyonları adından da anlaşılacağı üzere geriye tek bir değer dönen fonksiyonlardır. Bu sebeple "returns" ifadesinden sonra geriye dönen değerin tipi belirtilir. Hemen basit bir örnek üzerinden konuyu kavramaya çalışalım. Oluştururken "CREATE" 'den sonra, nesnenin ne olduğunu yani "FUNCTION" yazmalıyım. Daha sonra fonksiyonumun ismini yazıyorum.

CREATE FUNCTION BugununTarihi()
RETURNS DATETIME
AS
BEGIN
      DECLARE @Tarih DATETIME
      set @Tarih= GETDATE()
      RETURN @Tarih
END

Fonsiyonumu parametresiz tanımladım. Geriye bugünün tarihini döndüreceğim için " RETURNS " 'den sonra "DATETIME" tipini belirttim. "AS" 'den sonra fonksiyonumun gövdesini "BEGIN" ve "END" skoplarının arasında tanımlamalıyım. "RETURN" diyip geriye değerini döndürmek istediğim değişkenin adını yazıyorum. En son fonksiyonumu çalıştırdım (execute).
Fonksiyonum başarılı bir şekilde oluşturuldu. "Object Explorer" penceresinde, database 'imin altında "Programmability", "Functions", "Scalar-valued Functions" sekmesinin altında imiyle birlikte yer aldı. Şimdi sıra geldi çalıştırmaya. Geriye tek değer döneceğim için "from" kullanmama gerek yok. "Select" yada "print" ile çağırabilirim. "Select"  ile çağırırsam "result" tipinde, "print" olarak çağırırsam "message" tipinde dönecektir. Fakat fonksiyonumu ikinci kısmıyla (dbo) birlikte çağırmalıyım, "Database Owner" olduğumu belirtmem gerek. Çağırmazsam "böyle bir fonksiyon tanımlı değil" hatası ile karşılaşırım. Bunun için "Scalar" fonksiyonlar "dbo.fonksiyonAdi" ile çağırılır.

SELECT dbo.BugununTarihi()

PRINT dbo.BugununTarihi()

Örneğin bir tane de parametre alan bir fonksiyon tanımlayalım. "Northwind" veritabanını kullanarak, hangi kategoriden kaç adet ürün satıldığını görelim.
CREATE FUNCTION KatAdet(@KatId INT)
RETURNS INT
AS
BEGIN
      RETURN 
      (SELECT SUM(dbo.[Order Details].Quantity) 
       FROM dbo.[Order Details]
       INNER JOIN dbo.Products 
       ON dbo.Products.ProductID=dbo.[Order Details].ProductID
       WHERE dbo.Products.CategoryID=@KatId)   
END 
SELECT CategoryName,dbo.KatAdet(CategoryId) AS 'Toplam Miktar' FROM Categories

Son örnek olarak bir fonksiyonumuz olsun. Parametre olarak verdiğimiz tarihi, istediğimiz formatta ve yine istediğimiz ayracı ay, gün ve yılın arasında kullanarak bize geri dönsün. Verdiğimiz tarihteki ay ve gün değeri tek haneliyse başına "0" eklesin. Bunun için ay ve günün uzunluğunu almalıyım. Uzunluğun "1" ise "string methods" kullanarak "0" ile "1" rakamlarını birleştirmeliyim. 
create function dbo.tarihFormatla
(@tarih datetime,@ayrac nchar(1),@format nchar(3))
returns nchar(10)
as
begin
      declare @yil nchar(4) = year(@tarih)
      declare @ay nchar(2) = month(@tarih)
      declare @gun nchar(2) = day(@tarih)
      declare @formatliTarih nchar(10)
      if len(@gun) = 1
            set @gun '0' @gun
      if len(@ay) = 1
            set @ay '0' @ay
           
      if @format = 'dmy'
            set @formatliTarih @gun @ayrac @ay @ayrac @yil
      else if @format = 'mdy'
          set @formatliTarih @ay @ayrac @gun @ayrac @yil
      else if @format = 'ymd'
          set @formatliTarih @yil @ayrac @ay @ayrac @gun
      return @formatliTarih
end
go
select dbo.tarihFormatla(getdate(),'/','ymd')

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder