28 Nisan 2012 Cumartesi

MS SQL 'de User Defined Functions-(3) Multistatement Table Valued Functions

Merhaba arkadaşlar.
"In Line Table Valued" fonksiyonlar geriye bir tablo döner  ve gövdesinde sadece "select" sorguları kullanılır demiştik. "User Defined" fonksiyonların sonuncusu olan "Multistatement Table Valued" (çoklu durum tablo değerli) fonksiyonları da geriye bir tablo döner. Fakat adından da anlaşılacağı üzere tanımlanırken gövdesinde DML dilinin tüm sorgularını (select, insert, update, delete) tümünü kullanabilir. Bunu yaparken de gövdesinin "begin-end" skopları arasında olması şarttır. "RETURNS" ifadesinden sonra geriye döndüreceği geçici bir tablo tanımlanır, tip olarak da "TABLE" tipi belirtilir. Bu yüzden en sonda "RETURN" 'den sonra bir şey yazmama gerek kalmaz. Bu tablonun kolonları tipleriyle birlikte tanımlanır. Tanımladığım bu tablo remde geçici olarak tutulur.

Örneğin bir fonksiyonumuz olsun. Parametre olarak verdiğimiz "ad" yada "soyad" 'a göre "Employees" tablosundan veriler çeksin. "Select" ile çektiği veriler aynı zamanda belirttiğimiz geçici tabloma da "insert" etsin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tabloma ekleyeceğim verilerin, tablomun sütün sayısına ve sütunlarımın tiplerine uygun olması gerektiğidir. 

CREATE FUNCTION Kisilerim(@tip nvarchar(7))
RETURNS @Tablom TABLE
(Id INT,Isim NVARCHAR(50))
AS
BEGIN
    IF(@tip='ad')
        BEGIN
            INSERT @Tablom SELECT EmployeeID,FirstName FROM dbo.Employees
        END
    ELSE IF(@tip='adsoyad')
        BEGIN
            INSERT @Tablom SELECT EmployeeID,FirstName+' '+LastName AS Isim 
            FROM dbo.Employees
        END
    RETURN
END

Fonksiyonum "Object Explorer" penceresinde "Nortwind" veritabanının altında "Programmability", "Functions", "Table-valued Functions" sekmesi altında yerini aldı. Fonksiyonumu kullanırken "Scalar" fonksiyonlarımdaki gibi "dbo" kullanmama gerek yoktur. İki sütunluk bir tablo döndürmek istediğim için "select" ile çağırıp istediği kolonları içerisinden çekebilirim.


SELECT * FROM Kisilerim('ad')          SELECT * FROM Kisilerim('adsoyad')                             

Örneğin ben tabloma kayıt girmeye çalışsam veya bir kaydımı silmeye çalışırsam "Employees" tablomda bir değişiklik olur mu?

ALTER FUNCTION Kisilerim(@tip nvarchar(7))
RETURNS @Tablom TABLE
(Id INT,Isim NVARCHAR(50))
AS
BEGIN
    IF(@tip='ad')
    BEGIN
        INSERT @Tablom SELECT EmployeeID,FirstName FROM dbo.Employees
    END
    ELSE IF(@tip='adsoyad')
    BEGIN
        INSERT @Tablom SELECT EmployeeID,FirstName+' '+LastName AS Isim 
FROM dbo.Employees
        DELETE FROM @Tablom WHERE Id=11
    END
RETURN
END

Hayır arkadaşlar, "Employees" tablomda bir değişiklik olmaz.  Fonksiyonumun tanımını değiştirirken geçici tablom üzerinde bir silme işlemi yaptığımdan dolayı, tablomu "select" ettiğimde bilgileri sadece filtreleyerek gösterecektir. Aşağıda görüldüğü üzere orjinal bilgi "Employees" tablomdadır.

SELECT * FROM Kisilerim('adsoyad')        SELECT * FROM dbo.Employees


Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder